Dobré ráno, Slovensko!

Tancujeme v kuchyni

Chutný a zdravý recept našej sólistky Violy Mariner. :-)

Losos s cuketovým rizotom

Ingrediencie:

ryža, panenský olivový olej, biele suché víno, syr grana padano, stredne veľkú cuketu, šalotku (cibuľu), citrónovú šťavu, filet z lososa, soľ, koreniny podľa chuti, vývar (zeleninový, slepačí)

Postup

Šalotku (cibuľu) si nadrobno nakrájame, cuketu nastrúhame. Vložíme do hrnca, krátko opražíme. Následne podlejeme bielym suchým vínom a krátko podusíme. Pridáme ryžu, podlejeme vývarom, a dokončíme štandardným spôsobom ako klasické rizoto. Varíme do zmäknutia ryže, a často miešame aby sa ryža neprilepila na dno hrnca. Keď máme rizoto hotové, pridáme nastrúhané Grana padano (alebo iný tvrdý syr), aby sa rizoto stalo krémové. Medzitým si na panvici opečieme na olivovom oleji filet z lososa, ktorého sme si predtým nasolili a okorenili podľa chuti. Na rozpálenom olivovom oleji ho opečieme najprv na strane s kožou cca 4-5 minút, potom otočíme a pečieme cca 3 minúty. Potom oheň znížime na minimum a necháme „oddychovať” max 6-7 minút. Podávame s plátkom citróna, alebo filet dochutíme trochou citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti.

Dobrú chuť!