Dobrú noc, Slovensko!

Tancujeme v kuchyni

Členka Baletu SND Zsóka Tallósiová sa vie v kuchyni obracať a my jej francúszke zemiaky odporúčame!

Zsókine francúzske zemiaky

Ingrediencie:

Uvaríme si 4-5 vajíčok natvrdo. Medzitým si očistíme a nakrájame 5-6 veľkých surových zemiakov, 3 mozarelly, párky a kúsok klobásy na malé kúsky. Uvarené vajíčka očistíme a nakrájame. Ja si vačšinou najkrájam viac surovín, pretože kým všetko nachystám a poukladám, polovicu surovín zjem.

Postup

Maslom si vymastíme zapekaciu misu a začíname postupne ukladať zemiaky, vajíčka, mozarellu, párky a klobásu. Ako ste si mohli všimnúť, ja dávam klobásu iba na jednu stranu misy, takto vznikne pánska aj dámska strana.

Takto postupne ukladám všetky “poschodia” až kým neminiem všetky suroviny. Na posledné poschodie dávam klobásu predsalen na obe polovice (dodá jedlu tú správnu chuť). Vrch by mali pokryť zemiaky, ktoré zalejeme zálievkou. Zálievku si pripravíme z 1 vajíčka, 1 kyslej smotany, 1 smotany na šľahanie, na dochutenie pridáme trošku sladkej mletej papriky, vegety, soli a korenia. Všetko spolu zmiešame a zalejeme.

Zapekaciu misu prikryjeme a dáme piecť do trúby na 180• na 1,5h.

Na posledných 5-10 minút misu odokryjeme, nasypeme nakrájaný syr a dáme ešte chvíľku zapiecť. Ja zvyknem zmeniť program na gril, aby syr pekne schrumkavel.

Dobrú chuť!